2003.12.22. Mi az az RSS Feed?

Roland írta,
15 óra 15 perckor,
Blog témakörben.
Az RSS Feed (vagy röviden RSS) technológia lehetővé teszi számunkra, hogy az általunk kiválasztott weboldalakon megjelenő hírekről, bejegyzésekről egy hírolvasó program segítségével azonnal értesüljünk.

A technológia előnye, hogy nem kell rendszeresen végiglátogatni a számunkra fontos internetes oldalakat frissítések után kutatva, hiszen a hírolvasó program ezt elvégzi helyettünk, és azonnal jelez, ha az adott oldalon új tartalom jelent meg.

Két fontos dologra van tehát szükségünk, hogy élvezhessük az RSS előnyeit:
  • Hírolvasó program. Sokan a Google Reader nevű szolgáltatást használják, ez minden gmail postafiók mellé jár, használata ingyenes. Én személy szerint Mozilla Thunderbird felhasználó vagyok. Persze rengeteg egyéb megoldás létezik a piacon. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus hírolvasót, még be kell állítanunk, hogy a program mely RSS csatornákat figyelje.
  • RSS csatornák. Ezeken keresztül tudja lehívni a hírolvasó program az adott weboldal adott rovatának frissítéseit. Bizony, a nagyobb hírportálok rovatonként külön csatornákat kínálnak az olvasóknak, például egyet a gazdasági híreknek, egyet a belföldi híreknek, egyet a bulvárhíreknek, stb. Ezeket az RSS csatornákat leggyakrabban sárga ikonokkal jelölik.
Miután a hírolvasó programba bemásoltuk a kiválasztott RSS csatornák linkjeit, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és bizonyos időközönként rányomni a frissítés gombra, újabb hírek után kutatva. A megjelenő lista elemeit a hírolvasó programban is el tudjuk olvasni, de lehetőségünk van az adott weboldal azonnali megnyitására is.

A Milestone.hu weblogon az alábbi két RSS csatorna működik:
  • RSS Feed a bejegyzésekhez. Ezen keresztül értelemszerűen a legújabb bejegyzésekről értesülhetünk. Használatához az alábbi címet kell a hírolvasóba másolni: http://href.hu/x/6qeb
  • RSS Feed a hozzászólásokhoz. Ezen keresztül az olvasók által a blogra írt kommentekről szerezhetünk tudomást. Használatához az alábbi címet kell a hírolvasóba másolni: http://href.hu/x/6qea
Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.